Večiti derbi

Autor orosha | 6 Mar, 2017

Nekad to beše praznik fudbala

 

Bila je to nekad,ne tako davno,svetkovina srpskog fudbala.Na dan derbija sve ostalo bi palo u drugi plan.Živelo se za taj dan,i navijači a pogotovo igrači.

 

Bila je to prilika da se zasija na velikoj sceni večitog derbija.Da se afirmišu mladi,a svoju klasu pokažu oni nešto stariji,onda uglavnom domaći igrači.

Ovih poslednjih nekoliko godina,taj derbi je prestao da ima smisao kakvu bi trebalo da ima najvažnija utakmica sezone.

Ranije se znalo i ko treba da igra derbi,ali možda još važnije,ko treba da deli pravdu na istom.

Svaka čast Maju Vujeviću,ali  večiti derbi ili bar ono što je opstalo od njega,kakav takav treba da sudi najbolji sudija u zemlji,a to je neupitno Milorad Mažić.

Mažiću se jednostavno ne bi smelo,ali realno ni ne bi dogodilo da prizna dva neregularna gola.

Ali,uprkos Maju Vujeviću,i svim njegovim i propustima njegovih pomoćnika...

Ove godine najveće  razočaranje derbija  je Crvena Zvezda,koja je bila domaćin ovog 153. po redu derbija.

Pojedini internacionalni  fudbaleri koji su se našli u startnoj postavi najtrofejnijeg srpskog kluba koji bi trebali  da prave razliku na terenu,ne da ne zaslužuju da nose crveno-beli dres tima iz Ljutice Bogdana,već je upitno imaju li mesta u bilo kojoj ekipi Superlige Srbije ili Prve lige Srbije.

Crvena Zvezda nikada u istoriji derbija nije imala više stranaca u startnoj postavi,a prelazne ocene bi mogli dobiti samo Frimpong i možda Kanga.

Sa druge strane Partizan ih ima samo dvojicu Leonarda i Evertona,ali oni su tu zasluženo i svaki ponaosob odrađuje ono što se traži od njega,može se reći čak besprekorno.

Potpisnik ovog teksta sličan tekst napisao je pre nekoliko nedelja,takođe vezan za Crvenu Zvezdu pod naslovom „Farsa zvana prelazni rok“.

Ispostavilo se da se desio scenario iz tog teksta.Kupovani su igrači,uglavnom stranci,bez obzira imaju li kvaliteta ili ne.

Sportski sektor Crvene Zvezde ponovo je doveo „smešne“ igrače koji samo uzimaju mesto momcima poput Luke Adžića,Andrije Lukovića,Vanje Vučićevića...

Kakve li su ideje pred ovaj meč imali Miodrag Božović i Zvezdan Terzić,pa su mislili da na „galamu“ pre utakmice pobede.

Postavka i taktika Božovića na derbiju jednopstavno ne priliči treneru kluba kakav je Crvena Zvezda.

Marko Nikolić kakav god bio u javnosti,uobražen i arogantan,zaslužio je više da pobedi,bar zbog pokušaja da igra fudbal.

Ali,ko je u subotu nosio crveno i crno beli dres,bilo bi nezasluženo da je iko pobedio.

Ljudi koji su došli da gledaju utakmicu,navijači sa istoka i zapada,verovatno su se pokajali,izgubivši uzalud i vreme i novac.

Sa druge strane znamo da severu i jugu nikad nije dosadno.

Do neke druge prilike,možda baš one sledeće u 154.derbiju,pomolimo se ne bi li ponovo na derbiju videli nekog novog Dejana Stankovića,Sava Miloševića,Piksija Stojkovića,Dragana Mancea.

 

 

Miloš Orošić.


0 Komentari and 0 Trekbekovi - "Večiti derbi"