Made in China

Autor orosha | 5 Jan, 2017

Kinesko je postalo sve,na red je došao i fudbal

 

Kopačke,patike,razni kućni aparati,i još svašta nešto...

Odavno smo svedoci da je sve više stvari „made in China“,ali da će istinskim ljubiteljima fudbala ukrasti „najvažniju sporednu stvar na svetu“,malo ko se nadao tome.

Sva je prilika da će se upravo to dogoditi u najskorije vreme.

Čast fudbala i veru da ipak nije sve „made in China“ donekle je spasao zvanično najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo koji je odbio kineski blanko ček,i rekao  čelnicima madridskog Reala da učine istu stvar sa ponudom od 500.000.000(slovima:petsto miliona) evropskih novčanica.

U poslednja tri,četiri prelazna roka najviše novca u potrošili  Kinezi i u svoju ligu doveli takve fudbalske asove kakvi su:Tevez,Oskar,Ramirez,Luis Adriano,Guarin,Laveci,Graciano Pele...

Ranijih godina se znalo ko ide da igra fudbal u Kinu.

Bili su to ili igrači srednje i niže klase,ili oni malo bolji,ali tek u smiraj karijera,ne bi li se još malo finansijski obezbedili.

Među prvima tako nešto uradio je nekada najbolji fudbaler Afrike,i bivši igrač Čelsija,Didijer Drogba,koji je potpisao „ugovor iz snova“ sa Šangajom kojim je u jednom momentu bio među tri najplaćenija igrača na svetu.

Međutim,to je bio samo obarač,koji je povkao ostatak Kineske lige,čiji su klubovi počeli nemilice da bacaju novac,koji im je obezbedio najvažniji čovek u Kini Mao Cedung.

 

Upravo taj Mao Cedung postao je trn u oku i šeicima iz Pariza,odnosno Mančestera,ali i Galaktikosu,Florentinu Perezu.

Kineski novac je počeo i direktno da ulazi u Evropske klubove,tako što su kineske firme postale većinski vlasnici milanskih velikana Intera i Milana.

Primer CR7 je za sada jedini koji je odbio da postane „made in China“.

Mnogo više je onih koji su bili začarani kineskim novcem i na predstavljanju uporno ponavljali „ovo je za mene veliki izazov u karijeri,i čast će mi biti nositi ovaj dres“.

Kao da pričaju o dresu Mančester Junajteda,Juventusa,Reala,Barselone,ili u Srbiji Crvene Zvezde ili Partizana.

Pre svih ovih nekadašnjih „zvezda“(sada su samo „made in China“) mnogi treneri su poleteli za blanko čekom na bliski istok.

Marčelo Lipi,Andre Viljaš Boaš,a na posletku i jedan od najboljih koji su ikada „terali bubamaru“ na srpskim terenima-Dragan Stojković Piksi.

Prelazni rok je tek počeo,sigurno je da će još neki nekada vrhunski fudbaler postati „made in China“

Do tad,čujemo se da mu prilepimo tu etiketu.

Miloš Orošić.


0 Komentari and 0 Trekbekovi - "Made in China"